هارد SSD روی سرور HP
با اینکه دوسالی از ورود سری های جدید هارد های SSDبه دنیای ای تی میگذرد اما در کشورمان این مسئله با وردد سری های جدید هارد های SSDاچ پی به کشورمان رنگ بوی تازه ای گرفته است.
اینکه تمایل بسیاری از دوستان برای استفاده از هارد های SSD برای سرعت بسیار بالای انها و زمان طولانی تر استفاده از هارد ها بسیاری از دوستان در سازمان ها ونهاد های بزرگ ای تی برای داشتن سیتم عاملی مناسب به سمت اینگونه از هارد ها میروند و با خرید دو عدد هارد و پیاده سازی RAID 1 بر روی سیسنم عامل خود میخواهند تا چند سالی سیستم عامل مناسب داشته باشند.
هارد SSD سرور HP
این قسمت از سایت دوست عزیزم منبع : انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران برداشته شده است./
همین چند روز پیش بود که مجبور شدم هارد دیسک لپتاپ دوست داشتیم را تبدیل به SSD کنم.
در این حال و احوال یکی از دوستان به من گفت که مراقب فایل های خودت باش چون SSD ها TRIM Support هستند ! من متوجه نشدم و مثل افرادی که مثلا می دانند TRIM Support چیست سری تکان دادم و گفتم خودم می دانم !
اما خوب واقعیت این بود که نمی دانستم و امروز بعد از یک جستجو و بر اساس سئوالی که مهندس تقی زاده در وب سایت پرسیده بود تصمیم گرفتم این موضوع را در قالب یک نکته به دوستان آموزش بدهم.امروزه با پیشرفت زیادی که در تکنولوژی های سخت افزاری ایجاد شده است استفاده از هارد دیسک های Solid State یا SSD بسیار مرسوم شده است ، هر چند به دلیل عدم استفاده از هرگونه دیسک در این نوع حافظه ها ،حتی بکار بردن واژه هارد دیسک در این مورد از حافظه های ذخیره سازی درست نیست اما به هر حال ما آن را به عنوان هارد SSD می شناسیم ، در کنار همه این موارد واژه های جدیدی نیز بکار برده می شود که یکی از آنها به عنوان TRIM Support مطرح می شود .
برای اینکه درک بهتری از TRIM Support داشته باشید ابتدا باید ساختار و قالب کاری Solid State Drive ها یا همان هارد دیسک های SSD را به خوبی متوجه شوید. SSD ها برای انتقال و ذخیره سازی اطلاعات از NAND Flash Memory استفاده می کنند.
این حافظه Flash از قسمت های کوچکی به نام صفحه یا Page و همچنین مجموعه ای از Page ها به نام block ایجاد شده است.زمانیکه شما بر روی یک هارد SSD دستور حذف یک Page را می دهید در واقع این Page در آن واحد حذف نمی شود بلکه فقط به عنوان Page حذف شده علامتگذاری یا Mark می شود.
دلیل اینکار این است که داده ها صرفا در SSD ها در قالب Block قابل حذف هستند و شما نمی توانید اطلاعات هر Page را بصورت جداگانه حذف کنید.بعدها زمانیکه شما نیاز به فضای خالی بر روی سرور داشته باشید Page هایی که Mark برای حذف شدن خورده اند با همدیگر Group می شوند و به یکباره از روی هاردSSD حذف می شوند. این فرآیند باعث کند شدن SSD در زمان نوشتن اطلاعات روی دیسک می شود.
خوب بیایید به روش دیگری این مطلب را توضیح دهیم تا بهتر برای شما جا بیافتد. فرض کنید سر کار خود یک میز کار دارید که بر روی آن کلی کاغذ روی هم انباشته شده است ، هر روز با آمدن نامه های جدید و کارهای مهمتر شما کاغذ مهمتر را روی بقیه کاغذ ها قرار می دهید ، هر روز هم شما کاغذهایی که لازم ندارید را مچاله کرده و داخل سطح زباله می اندازید.
اما اینکار منطقی نیست که بار هر بار ریختن چند عدد کاغذ در سطح زباله شما آن را بردارید و به محل دفع زباله ببرید ، بنابراین شما صبر می کنید تا زمانیکه سطل زباله شما بصورت کامل پر شد آن را خالی می کنید ، در عین حال همین خالی کردن سطح زباله که در وهله های زمانی نسبتا طولانی تر انجام می شود زمان شما را تلف می کند و فضای میز کار شما همچنان اشغال می شود کار به جایی می رسد .
که کاغذ های زیادی می خواهند روی میز کار شما قرار بگیرند اما شما برای آنها فضایی ندارید ، شما برای خالی شدن فضای میز کار خود حتما باید منتظر باشید که سطل زباله شما خالی شود و این نیازمند زمان است بنابراین خالی شدن میز کار شما به کندی انجام می شود.
این دقیقا همان دلیلی است که دیسک های SSD بعد از مدت زیادی از زمان استفاده در زمان نوشتن اطلاعات روی هارد دیسک بسیار کند می شوند. آنها قبل از اینکه بتوانند فایلی را بر روی SSD بنویسند ، باید فایل هایی که Mark خورده اند را حذف کنند تا بتوانند اطلاعات را در جای آنها بنویسند ، و پاک کردن این اطلاعات نیز زمانگیر است .
باعث بوجود آمدن تاخیر نسبتا طولانی به نسبت میزان اطلاعاتی که بر روی SSD برای پاک کردن وجود دارد می شود. خوشبختانه تکنیک TRIM در همه SSD ها و سیستم عامل های امروزی برای حل این مشکل به وجود آمده است دستور TRIM به سیستم عامل شما این امکان را می دهد که فایل هایی که برای حذف شدن علامت خورده اند را قبل از اینکه بخواهید آنها را پاک کنید یا چیزی روی دیسک بنویسید شناسایی و به کلی حذف کند ، حذف کردن این فایل ها قبل از اینکه نیازی به نوشتن اطلاعات بر روی دیسک داشته باشید باعث بالا رفتن سرعت نوشتن اطلاعات جدید می شود .
زیرا دیگر زمانی برای حذف کردن اطلاعات صرف نمی شود. این دقیقا مشابه این است که سطح زباله سازمانی شما دقیقا در کنار میزکار شما باشد و شما فقط یکبار زباله خود را درون این سطل زباله قرار می دهید. توجه کنید که اگر می خواهید TRIM شما به درستی کار کند هم سیستم عامل و هم SSD شما باید از این قابلیت پشتیبانی کند. بنابراین توجه کنید که برای اینکه کندی سرعت در زمان نوشتن اطلاعات روی SSD ها را تجربه نکنیم به تکنولوژی TRIM نیازمند هستیم.
نویسنده : محمد نصیری
منبع : انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران
هرگونه نشر و کپی برداری بدون ذکر منبع و نام نویسنده دارای اشکال اخلاقی می باشد
هارد های SSD به دو قسمت SLC/MLCتقسیم بندی میگردند و میتوان گفت که سری های SLCدارای سرعت بالاتر و کیفیت بهتری نیز هستند و دارای قیمت بسیار بالایی نیز هستند البته مد نظر داشته باشید که در سری های جدید استورج های اچ پی نیز شما شاهد استفاده بسیار زیادی از هارد های SSD هستید.
به طوری که برای کش این نوع از استورج ها به سمت خرید کامل یک انکلوژر کامل از این هارد ها میروند.البته در بسیاری از جاها بر روی سرور ها بنده پیشنهاد نمیدهم که به سمت هارد های SSD رفته شود چون واقعا هزینه ی این وهارد ها با توجه به ظرفیت های بسیار کمشان برای بسیاری از مراکز با منابع مالی کم قابل توجیه نیست.
اما برای بسیاری از سایت ها نیز که مشکل مالی ندارند توصیه میشود برای داشتن سرعت مناسب حتما به سراغ این تکنولوژِی حرکت بکنند. همانطور که در تصاویر نیز مشاهده میکنید.
برای سرور های خریداری شده یکی از مشتریان محترم دایا سرور برای هر کدام از سرور ها تعداد دو عدد هارد SSD نیز در نظر گرفته شده است این دوعدد هارد را ما نیز RAID1 پیاده سازی کردیم تا بتوانیم بر روی انها سیستم عامل ها را بالا بیاورم تا هم سرعت بسیار مناسبی داشته باشد سیستم عامل مورد نظر و چون زمان خرابی ای هارد ها بالای 5 سال میباشد میتوان انتظار داشت که سیستم عامل ما چیزی در حدود جندین سال طول عمر داشته باشد.
شاید بتوان گفت شرکت یکی از اولین وارد کنندگان هارد های SSD ویژه ی کمپانی اچ پی در ایران میباشد که وارد کردن این هارد ها تحول عظیمی را در این فناوری به پا داشته است قبل از این هم دوستان ما با خرید هارد های SSD سایر برند ها وییاده سازی انها بر روی سرور خود ریسک بزرگی انجام میدادند.یکی از موضوعات اساسی نیز در این مورد نحوه بستن RAID ,ARRAY CONFIGاین دسته از هارد ها میباشد:
البته دوستان ما در واحد فنی با تهیه تصاویری سعی داشته اند کمی در مورد نحوه RAID بستن این هارد ها اطلاع رسانی بکنند:
- همانطور که در تصاویر نیز مشاهده میکنید ما هارد های SSD و SAS با همدیگر در سرومان قرار داده ایم و تقسیم بندی که خود سیستم انجام داده است را مشاهده میکنید،در ردیف اول هارد های 240 گیگ سری های SSD را مشاهده میکنید ودر ردیف دوم هارد های 900 گیگ بایت سری SAS را مشاهده میکنید البته شما میتوانید با زدن دکمه F10 و وارد شدن به محیط ARRAY COFIGخود سرور اج پی این ویژگی ها را مشاهده کنید.
- تصاویر کاملا گویا هستند وبا فلش کامل نشان داده شده است:
- سری های SSD
- نکته ی اصلی در اینجاست که نمی توانید هارد های SAS و SSD را با همدیگر داخل یک ARRAY انداخته و تشکیل یک لوجیکال درایور بدهید همانطور که در شکل زیر نیز مشاهده میکنید وقتی شما همه ی هارد ها را انتخاب میکنید گزینه ی CREAT ARRAYناپدید شده و نمیتانید ARRAYمورد نظرتان را ایجاد بکنید.
- همانطور که در شکل بالا مشاهده میکنید چون جفت دونوع هارد را انتخاب کرده ایم گزینه CREAT ARRAY ناپدید است ولی در شگل زیر با انتخاب فقط هارد های HDD گزبنه ی CREAT فعال میاشد.
- امیدوارم این اموزش و کار با هارد های سری SSD نیز برایتان مفید و اموزنده باشد میتوانید با ما در اتباط باشید با ایمیل وتلفن.