سری استورج
نگاهی بر مفاهیم استورج وفیبر
دوره های اصلی برای اموزش STORAGEو شبکه های استورجی از پایه شروع میگردد چیزی مستقل از انچه که شما در دوره های MCITP .CISCOیاد میگرید اساس این شبکه ها واموزش ها بر پایه واسا س TCP/IP میباشد اما در استورج شما پا فراتر می گذارید و هیچ کاری با نتورک وTCP/IP نخواهید داشت و تمام کار شما با فیبر وچیزی به نام WWN خواهد بود انچنان که شما نمیتوانید تجهیزات مورد استفاده در هر کدام را در دیگری استفاده بکنید.
1- شاید یکی از بیشترین سوالاتی که دوستان در تماس های خود با شخص خود بند ه اعلام میکنند این است که چرا وقتی پورت های سوییچ های فابریک را به پورن مینی جیبیک یک سوئیچ 2960 وصل مینکنیم کارنمیکند؟
شاید شما بعد از اتمام دوره استورج بتوانید به این سوال پاسخ دهیدو یکی از اهداف اصلی دوره استورج پاسخگویی علمی به این سوالات میباشد.
تر این پست ها سعی میکنیم نگاهی هر چند کوتاه وگذرا ولی عمیق بر بسیاری از مفاهیمی که ممکن است شما با شبکه های استورجی درگیر باید و با ان روبرو گردید رو با جزئیات برای شما مطرح کنیم امید است این پست ها مفید واقع گردد برایتان.
در این پست ها سعی خواهیم کرد که اموزشی هر چند کوتاه در باره استورج های مفاهیم اساسی در فیبر را برای شما دوستان بیان کنیم تا نیم اندکی بتوانید با زیر ساخت های شبکه های استورجی خودبیشتر اشنا گردید؟
لایه های مختلف در شبکه فیبر:
Fiber Channel
شبکه ی Fiber channel در سال 1988 به عنوان یک فناوری شبکه پر سرعت معرفی شد که ابداع کنندگان آن امید داشتند که در شبکه های زیر ساخت (Backbone) که به مقادیر زیادی پهنای باند نیاز داشتند خلف Fast Ethernet and FDDI گردد Fiber Channel که در سال 1994 به صورت یک سری استانداردهای ANSI تصویب شد هرگز به عنوان یک پروتکل شبکه محلی پذیرفته نشد. هر چند Gigabit Ethernet که بسط یافته استاندارد اترنت است و از انتخابهای لایه فیزیکی Fiber Channel استفاده می کند با اقبال عمومی مواجه شد در عوض Fiber Channel پروتکل منتخب برای فناوری های بهتر ذخیره شبکه شده است. و بخصوص در SAN به کار می رود. Fiber Channel اساسا یک شبکه مجزا است که می توانند انواع مختلف ادوات ذخیره و سرویس دهنده ها به یک شبکه وصل کند. Fiber Channel از اجزای سخت افزاری استاندارد شبکه همچون کابل هاب سوئیچ و درگاه استفاده می کند تا رسانه شبکه را شکل دهد. Fiber Channel با پروتکلهای استاندارد شبکه همچون پروتکل اترنت IP از این جهت متفاوت است که بیشتر هوشمندی آن به صورت سخت افزاری پیاده سازی می شود. نه به صورت نرم افزاری که روی یک کامپیوتر میزبان در حال اجراست.
Fiber Channel پروتکل شبکه ای است که برای آن طراحی شده است که دستیابی سریع کامپیوترها به ادوات جانبی همچون آرایه های RAID و سایر سیستمهای ذخیره انبوه را در ساختاری که به شبکه ذخیره ای SAN ممکن سازد.
در زیر نگاهی به لایه های مختلف در شبکه فیبر میکنیم. اگر چه این لایه بندی با مدل هفت لایه OSI متفاوت میباشد و تفاوت زیادی هم با مدل جهار لایه TCP/IPداراست اما دارای پیچدگی های مربوط به خود نیز میباشد.که لازم هست دقت فراوانی در این لایه بندی گردد.
پشته پروتکل Fiber Channel از پنج لایه تشکیل می شود که عملیات متناظر با لایه های فیزیکی و پیوند داده مدل مرجع OSI را انجام دهند. این لایه ها عبارتنداز:
FC-0
FC-1
FC-2
FC-3
FC-4
ULPs لایه پنجم
FC-0: در این لایه اجزای فیزیکی که شبکه Fiber Channel را می سازند از جمله کابلها, اتصال دهنده ها, ارسال کننده ها و دریافت کننده ها و و خصوصیات آنها را تعریف می کند.و بیشتر نگاهی به بستر فیزیکی انقال دارد البته این لایه یکی از لایه های بسیار ارزشمند میباشد که هزینه ی بسیار بالا و حساسیت بالایی داراست.
FC-1: این لایه طرح کد گذاریی که برای ارسال داده به روی شبکه به کار می رود, و همچنین زمانبندی سیگنال ها و میکانیزم تشخیص خطا را تعریف می کند. Fiber Channel یک طرح کد گذاری تحت عنوان 8B/10B را مورد استفاده قرار می دهد.
FC-2: این لایه ساختار فریمی که داده برای ارسال در آن کپسوله می شود. و همچنین ترتیب انتقال داده را تعریف می کند.
FC-3: این لایه سرویس های اضافی همچون ارسال داده به روی چند خط سیگنال به منظور افزایش پهنای باند و همچنین استفاده از چند درگاه با فقط یک آدرس مستعار را تعریف می کند.
FC-4: این لایه شبکه Fiber Channel را به پروتکلهای لایه های بالاتر که روی آن در حال اجرا هستند مپ می کند. هر چند امکان مپ کردن Fiber Channel به پروتکلهای شبکه استاندارد همچون IP وجود دارد, اما Fiber Channel Protocol (FCP) پروتکلی است که برای تطبیق دان فرمانهای استاندارد اسکازی موازی به ارتباطات SCSI-3 سری که توسط ادوات ذخیره شبکه Fiber Channel به کار می روند مورد استفاده قرار می گیرد.
لایه پنجم:ULPs
اصولا در بسیاری از برند ها این زلایه را جزئی از لایه های فیبر نمیدونند ولی ما برای اینکه بتونیم که هست در این قسمت اوریدم وبیشتر به عنوان زیر ساختی معرفی میشه که مجموعه ای از کامند ها و پروتکل هایی هست که توسط فایبر چنل منتقل میگردد.
Fiber Channel
هم فیبر نوری را پشتیبانی می کند و هم کابل مسی را, ولی طول قطعات فیبر نوری می تواند بیشتر باشد. Fiber Channel می تواند در 113Mbps, 266Mbps, 532Mbps, or 1/0652Gbps عمل کند. انتظار می رود که در استانداردهای بعدی Fiber Channel پهنای باند به 2Gbps و سرانجام به 4Gbps افزایش یابد.
ولی همین الان سرعت 16 گیگ را نیز ساپورت میکند که به سمت سرعت 40 گیگی نیز در حرکت هستیم.
کابلهای که Fiber Channel ساپورت می کند را نام ببرید؟
کابل فیبر نوری Single Mode
کابل فیبر نوری Multi Mode
زوج به هم تابیده حفاظ دار (STP)
اداپتور فیبر نوری
آداپتور فیبر نوری واسط بین فیبر نوری که کانکتور بر روی آن نصب شده و پچ کورد فیبر نوری می باشد . این آداپتور عموما داخل پچ پنل مخصوص فیبر قرار می گیرد . و انواع مختلف آن متناسب با نوع کانکتور بصورت 2 پورت Duplex یا تک پورت Simplex وجود دارد .
دستگاه فیوژن
دستگاه فیوژن برای اتصال فیبرنوری بکارمی رود.
با به کار بردن هر یک از این انواع کابل می توان یک شبکه Fiber Channel با یکی از توپلوژی های زیر را ساخت:
Point to Point
Ring
Fabric
توپلوژی فابریک از گره هایی تشکیل می شودکه با اتصالات point to point به سوئیچ هایی وصل می شوند. مثل یک شبکه اترنت در اینجا هم استفاده از سوئیچ هر وسیله را قادر می سازدکه از کل پهنای باند فناوری شبکه در ارسالهای خویش استفاده نماید. Fiber Channel از سوئیچ های Nonblocking استفاده می کند. که چند وسیله را قادر می سازد تا بار را از طریق سوئیچ به صورت همزمان ارسال نمایند. مزیت یک شبکه Fiber Channel سوئیچ دار آن است که با حفظ کارایی عالی قابلیت توسعه تقریبا نامحدودی دارد.
در یک شبکه Fiber Channel ارتباطات به سه ساختار سلسله مراتبی تقسیم می شود. بالاترین سطح ساختار Exchange (مبادله) نامیده می شود. که عبارت است از یک ارتباط برنامه گرایی دو جهته بین دو Node از نظر عملکرد ذخیره, مبادله فرایند خواندن از یا نوشتن در یک فایل می باشد. یک وسیله می تواند چند مبادله همزمان داشته باشد و در صورت لزوم ارتباطات در هر جهت برقرار شوند. هر مبادله از ارسالهای تک جهته بین درگاهها تشکیل می شود. که Sequence (دنباله) نامیده می شود. در زمینه عمل خواندن یا نوشتن تک بلوک هایی هستند که به روی شبکه ارسال می شوند هر دنباله باید کامل شود تا اینکه بعدی بتواند آغاز گردد. دنباله ها از فریم تشکیل می شوند و فریم کوچکترین واحد داده پروتکل است که به روی یک شبکه همچون Fiber Channel ارسال می شود. هر فریم فیلدهایی شامل آدرس, تشخیص خطا, و همچنین داده ای که باید ارسال شود. در مفهوم ذخیره هر فریم معادل یک فرمان اسکازی است.
انواع هاست:
البته در شبکه های استورجی ما بصورت خلاصه به توضیح اجزا میپردازیم وامید داریم شما دوستان ریز داستان را با سرچ و مطالعه به دست بیارید.معمولا ما سرور های مورد نیاز خود در شبکه ها را به عنوان هاست میشناسیم و ازانها با نام هاست یاد مکینم حال ممکن است سرور های شما از نو سرور اچ پی-سرور های سیسکو–سرور های DEEL–سرور های IBM-وسرور های سوپر میکرو باشه که در بازار ایران مصرف دارند را نام برد.
البته توصیه ما همیشه سرور های اچ پی میباشد ولی شما همیشه مختارید که چه نوع سروری را انتخاب بکیند.
انواع HBA
البته در مرحله دوم به این کارت شبکه ی مورد استفاده در SANمیرسیم که به ان HOST BUS ADAPTER یا HBA میگوییم.به بیان رراحت تر همان کارت شبکه مورد استفاده در شبکه ی TCP/IPهست ولی نوع کارشان زمین تا اسمان متفاوت تر میباشد./
کارت های HBAمعمولا دارای استاندار های تولید یکسانی هستند ولی سه برند مشهور و مختلف دارا هستند که در بازار حرف اول را میزنند
Emulex–QLOGIB–BROACADE
و شما کاملا در انتخاب خود ازاد هسیتد ولی همشیه قبل از انتخاب مشورت نمایید/
انواع فیبر
فیبر نوری سینگل مد و مالتی مد
در کابلهای فیبر نوری به مسیری که نور در آن عبور میکند اشاره دارد. کابلهای مالتی مد قطر هسته بزرگتری از کابلهای سینگل مد دارند. این قطر هسته بزرگتر امکان عبور نور در طول موجهای مختلف و مسیرهای چندگانه را میدهد. کابلهای سینگل مد قطر هسته کمتری دارند و تنها اجازه عبور یک طول موج مسیر برای نور را میدهند.کابلهای مالتی مد معمولا در مسافتهای کوتاه تر استفاده میشوند. اما در یک فاصله برابر، کابلهای مالتی مد پهنای باند بیشتری را فراهم میکنند.
فیبر نوری برای کاربران خانگی در ایران
شرکت مخابرات ایران در ابتدای سال جاری خبر از اجرای پروژه اتصال فیبرنوری به منازل (fiber to home) در دو استان بوشهر و مازندران به صورت آزمایشی داده و اعلام داشته که هنوز اجرای عمومی این طرح در کل کشور مقرون به صرفه نیست.
- به کارگیری کابلهای فیبرنوری به جای کابلهای مسی سالها است که در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا همچون آمریکا، انگلستان، ژاپن و… مورد استفاده قرار میگیرد.
- این فناوری به سرعت در جهان رو به گسترش است زیرا برتریهایی نسبت به فناوریهای کنونی دارد که امکان اتصال پرسرعتتر و ظرفیت برد بیشتر نسبت به زوجهای تابخوردهی رسانا و خطوط DSL از جمله آنها است.
- جایگزینی فیبر نوری به جای کابل مسی زمانی مقرون به صرفه است که محتوای دیجیتالی بسیار زیادی روی شبکه تعریف شود و کاربران نیز با محدودیت سرعت اینترنتی، مواجه نباشند.
یکی از بهترین سایت هایی که میتونم معرفی کنم و دوستان ازش استفاده بکنند.
http://maktabkhooneh.org
هدف و آرمان
هدف مکتب خونه در دسترس قرار دادن آموزش با کیفیت بالا برای همه ی فارسی زبانان است. ما اعتقاد داریم که هیچ کس نباید به خاطر هیچ چیز از لذت یاد گرفتن محروم شود. نباید سن و سال یا مکان و موقعیت و امکانات مالی افرادی را از یاد گرفتن و موفقیت باز دارد.
مکتب خونه بنا دارد تا بستری نرم افزاری مناسبی بسازد که در آن هر کس بتواند یاد بدهد و یاد بگیرد. اگر آموزگار هستید بتوانید کلاس خود را ایجاد کنید و به هزاران دانش آموز از سرتاسر جهان یاد بدهید و اگر دانش آموز هستید در کلاس های دلخواهتان شرکت کنید و درباره ی هزاران موضوع یاد بگیرید.
رایگان بودن و عام المنفعه بودن
مکتب خونه یک بنیاد عام المنفعه با اهدافی بلند پروازانه است. مکتب خونه کاملا بر پایه ی کمک های مادی و معنوی افراد خیر خواه اداره می شود. ما گروه بسیار کوچکی هستیم اما از کمک های بی دریغ افراد زیادی استفاده کرده و خواهیم کرد تا بتوانیم فردایی روشن تر بسازیم.
Fiber Channel سه کلاس سرویس را در اختیار می گذارد که نیازهای آنها به منابع و همچنین سطح کارایی شان با هم متفاوت است این کلاس های سرویس عبارتند از :
کلاس 1: یک سرویس دهنده اطمینان اتصال گرا و سوئیچ مداری است که در آن دو درگاه شبکه مسیری را در میان سوئیچ های شبکه رزرو می کنند تا یک اتصال را تا وقتی که به آن نیاز دارند بر قرار نگهدارند. نتیجه چنین کاری عملا معادل یک اتصال Point-to-Point می باشدکه می تواند به هر مدتی و حتی برای همیشه باز بماند. از آنجا که بین دو گره یک مدار مجازی وجود دارد فریم ها همیشه به یک ترتیب خاص ارسال و دریافت می شود و در نتیجه به عملیات اضافی مرتب کردن بسته ها آن طور که در شبکه IP لازم است, نیازی نخواهد بود. اگر اتصال در تمام مدت مورد استفاده قرار نگیرد سرویس کلاس 1 پهناهی باند را به هدر می دهد ولی برای کاربردهایی که به اتصالی با بیشترین حد قابلیت اطمینان و کارایی نیاز دارند این هزینه ای است که به جا مصرف می شود..
کلاس 2 : یک سرویس بدون اتصال است که با استفاده از اطلاع رسانی تحویل و عدم تحویل پیغام همان قابلیت اطمینان کلاس 1 را فراهم می کند.از آنجا که کلاس 2 یک سرویس سوئیچ مداری نیست ممکن است فریمها به ترتیب اشتباه به درگاه مقصد برسند. اما این درگاه گره گیرنده است که فریمها را مرتب می کند نه پردازندها داخل سرویس دهنده ها. با واگذاری مسئولیت تحویل به ترتیب فریمها به درگاه به جای سوئیچ آن طور که در سرویس کلاس 1 است سوئیچ ها بهتر می توانند حداکثر میزان پهنای باند را در اختیار همه گره ها شبکه قرار دهند. بنابراین سرویس کلاس 2 می توانند کارایی و قابلیت اطمینانی تقریبا برای کلاس 1 داشته باشد. به علاوه بازده کلی بیشتر. به همین دلیل در بیشتر پیاده سازیهای شبکه ذخیره از کلاس 2 استفاده می کنند..
کلاس 3 : یک سرویس بدون اتصال غیر قابل اطمینان است که مثل کلاس 2 اطلاع رسانی تحویل و عدم تحویل ندارد. حذف سربار پردازشی که برای این اطلاع رسانیها لازم است تاخیر درگاه را کاهش داده و در نتیجه بازده شبکه را به شدت افزایش داده.
در یک شبکه ذخیره پروتکل FCP سرویس تصدیق و مرتب کردن فریم را به انجام می رساند و پیاده سازی آنها در سخت افزار شبکه را غیر ضروری می سازد.